lighthouse-1

Cele mai faimoase faruri ale lumii. Episodul 6: La Vieille. “La Vieille” (Bătrâna) este numele unuia dintre cele mai greu încercate faruri din lume, situat pe coasta nord-vestică a Franței în strâmtoarea Raz de Sein. Am spus greu încercat pentru că timp de aproape 7 luni pe an, farul trebuie să facă față furtunilor extrem de violente din apele Atlanticului. Vremea capricioasă a fost de fapt unul dintre factorii care au îngreunat mult construcția farului care s-a întins pe durata a 5 ani, între 1883 și 1887.

Farul a devenit celebru în jurul anului 1920 când doi veterani de război cu dizabilități care slujeau ca și îngrijitori în La Vieille au rămas sechestrați în clădirea farului timp de mai multe luni, bineînțeles din cauza vremii rele. Cei doi fuseseră angajați în baza unei legi care prevedea că veteranii de război au proritate în obținerea unor slujbe ca portar, îngrijitor de far, polițist sau poștaș. Cei doi nefericiți și-au ocupat posturile în vara lui 1925, asta în condițiile în care starea lor de sănătate precară (amândoi fuseseră răniți la plămâni în razboi) nu le permitea să trăiască în condițiile vitrege din La Vieille.

Cei doi au realizat asta destul de repede și deși au cerut în repetate rânduri să fie înlocuiți au fost ignorați de autorități, astfel că luna decembrie 1925 i-a prins tot izolați în mijlocul apelor dezlănțuite, din ce în ce mai bolnavi și mai disperați. Au mai trecut încă două luni până când au putut fi salvați, perioadă în care starea lor de sănătate s-a înrăutățit și mai mult. Drama trăită de cei doi nu a rămas fără ecou în presa vremii și a dus ulterior la abrogarea legii în baza căreia se făcuse numirea lor în funcție.  Operarea farului a continuat însă în regim manual până în 1995 când s-a luat decizia automatizării complete, operațiune dusă la bun sfârșit cu greu, mai ales din cauza angajaților farului din acea perioadă care refuzau să părăsească turnul solitar.

Pentru a vă face o idee despre ce ar fi însemnat să locuiți în farul La Vieille este de ajuns să priviți imaginile de mai jos, filmate în anul 2007.

Deși a fost numit de multe ori “Iadul”, farul din strâmtoarea Raz de Sein are farmecul lui aparte  și rămâne  fără îndoială una dintre cele mai rezistente construcții ridicate vreodată de om.

Lighthouse Translations este un birou de traduceri și interpretariat din și în limba germană cu sediul în București. Vă oferim servicii de traduceri tehnice, traduceri de documente oficiale, traducere și adaptare de scenarii de film, dar și traduceri medicale.