Deși vi se poate părea că avem chef de glume cu titlul de mai sus, nu este așa. Într-un viitor foarte apropiat, oricine știe să folosească un calculator sau un smartphone va putea să traducă în 26 de limbi orice frază rostită în graiul său nativ, rezultatul fiind redat cu propria voce.

Cum va fi posibil acest lucru?

Folosind translatorul universal la care lucrează în prezent specialiștii din laboratoarele Microsoft Research. Noutatea acestui soft constă tocmai în faptul că redă textul tradus cu vocea utilizatorului. În plus,pentru că va putea fi instalat și pe dispozitivele mobile,va fi un aliat lingvistic de încredere, ușor de accesat si capabil să vă scoată din încurcătură la orice oră.
Până să ajungă să vă înțeleagă și să poată reda vocea dumneavoastră, softul de traducere va avea însă nevoie de cel puțin o oră de antrenament. Nu e puțin, însă e cu mult mai puțin decât v-ar lua dumneavoastră să învățați o limbă străină.

Sistemul este suficient de flexibil pentru a permite şi conversaţii între doi interlocutori. Astfel, deţinătorul unui smartphone echipat cu software-ul de translaţie trebuie doar să rostească cuvintele în propria limbă, acestea fiind traduse apoi în limba interlocutorului păstrând neschimbată vocea. Răspunsul dat de interlocutor este tradus din limba nativă a acestuia și rostit cu vocea sa.
Deși sistemul pare a fi o amenințare la adresa interpretariatului clasic,va mai trece ceva timp până când softul va ajunge să le ia pâinea de la gură interpreților. Deocamdată este în fază de test, iar dacă va da rezultate bune, va fi scos pe piață odata cu tabletele și telefoanele mobile care utilizează Windows 8.

Ca să vedeți voi înșivă la treaba noul soft, este de ajuns să dați un click pe linkul de mai jos:

http://research.microsoft.com/apps/video/default.aspx?id=160725