normal_Kolberg-Hannes

 

Săptămâna aceasta gazda turului nostru virtual printre farurile faimoase ale lumii este Polonia. Aici,  pe malul Mării Baltice, în Kolobrzeg, găsim un far a cărui poveste începe în  1899.

Din capul locului trebuie spus că meritele pentru construcția acestuia le revin germanilor. Deși poate părea că avem de-a face cu un gest frumos din partea nemților pentru vecinii lor, lucrurile nu stau deloc așa. În 1899, coasta poloneză era teritoriu german, așa că farul a fost construit din interese practice și pur economice ale teutonilor. În perioada respectivă orașul în care se află farul se numea Kolberg.  Ulterior polonezii au considerat că e un nume prea simplu de pronunțat și l-au botezat Kolobrzeg, denumire păstrată până astăzi.

Revenind la far, în 1909 în apropierea farului inițial a fost construit un al doilea care a preluat funcțiile celui vechi de 10 ani.

Din păcate acesta nu a rezistat prea mult pentru că a fost distrus, ca de altfel întreg orașul Kolberg,  în 1945, în timpul unei bătălii între armata germană și cea rusă.

Farul pe care vizitatorii orașului polonez îl pot vedea și astăzi este construit de comuniști în 1948 deasupra unei foste fortărețe prusace.  Ceea ce face acest far unic este faptul că lanterna sa este spijinită pe 8 coloane de beton în loc să fie prinsă de podea așa cum se întâmplă de obicei.

Dacă aveți ocazia să ajungeți în Polonia, farul din Kolberg este cu siguranță un obiectiv turistic pe care nu trebuie să îl ratați. În cazul în care vreți să și înțelegeți inscripțiile de pe far v-ar prinde bine să aveți cu dumneavoastră și un traducător din limba poloneză.

Lighthouse Translations este un birou de traduceri și interpretariat din și în limba germană cu sediul în București. Vă oferim servicii de traduceri tehnice, traduceri de documente oficiale, traducere și adaptare de scenarii de film, dar și traduceri medicale.